Piparkakkuruutu vaniljatäytteellä
Joulun herkullisin kakku yhdistää vaniljan, kardemummapohjan ja piparkakkumuruset, jotka tuovat ihanaa tuoksua ja makua. Kakku maistuu erityisen hyvältä kylmänä, joten säilytä se mielellään jääkaapissa.
Ainesosat
Piparkakkumuruset
- 120 g vehnäjauho (2 dl)
- 100 g voita
- 100 g hienosokeria (1.1 dl)
- 2 tl kanelia
- 1 tl kardemummaa
- ½ tl vaniljajauhetta
- ½ tl neilikkaa
- ½ tl inkivääriä
Kardemummapohja
- 250 g voita (huoneenlämpöistä)
- 70 g hienosokeria (0,78 dl)
- 70 g fariinisokeria (noin 0,93 dl)
- 240 g vehnäjauhoja (4 dl)
- ½ tl vaniljajauhetta
- 1 tl leivinjauhetta
- 1 tl kardemummaa
Vaniljatäyte
- 100 g kananmunaa (2 kpl)
- 180 g hienosokeria (2 dl)
- ½ tl vaniljajauhetta
- 150 g rahkaa
- 250 g crème fraîchea
Ohjeet
Piparkakkumuruset
Sekoita kaikki piparkakkumurusten ainekset käsin tai leivontakoneessa. Laita sivuun odottamaan.
Kardemummapohja
Laita uuni kuumenemaan 200 asteeseen.
Sekoita huoneenlämpöinen voi, hienosokeri ja fariinisokeri yhteen.
Sekoita kuivat ainekset keskenään ja lisää ne voi-sokeriseokseen.
Painele taikina vuokaan, minä käytin uunivuokaa, jonka koko on 27 x 21 cm.
Vaniljatäyte
Vatkaa yhteen kananmuna, hienosokeri ja vaniljajauhe.
Kääntele joukkoon rahka ja crème fraîche. Sekoita taikina varovasti tasaiseksi ja kaada se vuoassa olevan taikinan päälle. Ripottele päälle piparkakkumuruset.
Paista kakkua 200 asteessa noin 45 minuuttia. Anna jäähtyä, leikkaa paloiksi ja tarjoile kevyesti tomusokerilla koristeltuna.